Nieuwe rubriek: Praktijkverhalen

Jouw verhaal kan een verschil maken!

Help mee om beelden  die in onze samenleving bestaan over psychoses te veranderen Deel je ervaringen met ons.

Een van de uitgangspunten van Soteria Nederland is dat een psychose een levenscrisis is, waar je van kan leren.
Voor buitenstaanders is wat je zegt in een psychose misschien onbegrijpelijk maar veel mensen in een psychose hebben ervaren dat herinneringen, ervaringen, kritiek misschien, die je altijd verborgen hield, ook voor je zelf, in een psychose -al dan niet in symbolische vorm- naar boven kunnen komen. In de huidige psychiatrie is alle energie erop gericht om de psychose te onderdrukken, maar het zou heel goed kunnen zijn dat het kind dan met het badwater wordt weggegooid. Wanneer dit waar is, kan het beter zijn, dat je een psychose doorleeft. Dat kan naar onze mening het beste als je omringd bent mensen die er zijn voor je. Het actief beleven van een psychose is ingrijpend, het kan soms een hel zijn, voor jezelf en/of voor anderen, relaties zullen op de proef gesteld worden, maar het belangrijkste is hoe je er aan toe bent na de psychose. En hoe je familie en vrienden er aan toe zijn. Medicijnen spelen bij zo’n proces een ondergeschikte rol, meer als schokdemper wanneer de psychose te heftig en te belastend wordt voor jezelf en/of anderen dan als geneesmiddel.

Wij vinden het is belangrijk dat het gezichtspunt dat een psychose een waardevolle beleving kan zijn meer ingang vindt zowel in de psychiatrie maar ook in de samenleving.
Daarom willen we verhalen verzamelen van mensen die de ervaring hebben dat hun psychose een weliswaar moeilijke maar ook vruchtbare episode was. Dit zelfde geldt voor familie en vrienden, want een psychotisch proces vindt in een gemeenschap plaats.

Wat willen we doen met die verhalen?

Allereerst willen we die, uiteraard in overleg met jou, publiceren op onze website. Als we voldoende verhalen hebben willen we subsidie vragen om op basis van die verhalen een film te maken. We vragen op dat moment toestemming om je daarvoor te interviewen. Met de film kunnen we de boer op. We kunnen hem laten zien op congressen en andere bijeenkomsten, voor mensen met ervaring, voor professionals, voor familieleden en andere geïnteresseerden.

Het uiteindelijk doel is dat er in onze maatschappij op een andere manier gedacht gaat worden over psychoses. Niet als een aandoening waardoor iemand uit de maatschappij verwijderd moet worden en wat je geheel moet overlaten aan psychiaters, maar als een crisis die je samen met je geliefden kan doormaken en waar je wijzer uit bent gekomen.

Graag je verhaal opsturen naar: SoteriaNL door gebruik te maken van ons formulier.

Als je liever je verhaal wilt vertellen kan dat ook, stuur dan een gesproken tekst op of we bellen met elkaar en bespreken of we naar je toe kunnen komen om je verhaal op te tekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *